Bed and Breakfast 'Den Bonten Osch'

Sfeervol logeren in het historische hart van de zilverstad Schoonhoven

Bezienswaardigheden

Onderstaand vindt u informatie over een aantal interessante bezienswaardigheden in Schoonhoven.

De veerpoort

Vlak bij de Lek vindt u de Veerpoort uit 1601. Het is nog de enige poort die is overgebleven van de oorspronkelijke 5 stadspoorten van het vestingstadje Schoonhoven. De poort dankt zijn naam aan de veerverbinding tussen Schoonhoven en Gelkenes aan de overkant van de Lek. De Veerpoort is onderdeel van de waterkering en wordt nog altijd bij hoog water met houten deuren gesloten. In de poort staan op gedenktekens de waterhoogten van de watersnoodrampen  van 1716 en van 1953 aangegeven.

De Waag

De Waag uit 1617. In deze waag werd vroeger vlas en hennep gewogen. Deze producten dienden als grondstof voor de fabricage van touw. Tegenwoordig is in het gebouw een restaurant gevestigd.

De watertoren

De 50 meter hoge  Watertoren in Schoonhoven wordt beschouwd als de allermooiste watertoren van Nederland. De toren is gebouwd in 1901 naar een ontwerp van architect F.A. de Jong. Tot 1990 was deze watertoren in gebruik om druk op het Schoonhovense waterleidingnet te zetten. In de watertoren zijn drie afzonderlijke zilversmidwerkplaatsen en een zilvergalerie gehuisvest.
De galerie wil met een wisselende collectie en thema-exposities, samengesteld uit het werk van gevestigde nationale en internationale zilversmeden, de actuele ontwikkelingen en de zilversmeedkunst onder de aandacht brengen.
De zilversmidwerkplaatsen worden gebruik door Titiaan de Geer, André van Loon en Paul de Vries. Zij verzorgen graag een boeiende rondleiding en/of demonstratie maar ook cursussen en workshops zilversmeden.
De galerie is veranderd in een atelier en hamerruimte zodat het ontstaansproces inzichtelijk gemaakt wordt voor bezoekers.
De workshops zilversmeden zijn één dagdeel voor groepen en individuelen.

Edelambachtshuys

Het Schoonhovens Edelambachtshuys is gevestigd aan de Haven  in de voormalige Joodse synagoge van Schoonhoven. De synagoge is gebouwd in het jaar 1838 op de fundamenten van het 17e eeuwse koopmanspand de Drie Koperen Potten. Gelijkvloers in de oude synagoge met zijn design interieur ontdek je een unieke en veelzijdige zilvercollectie ontworpen door Nederlandse en buitenlandse edelsmeden. Op de eerste etage vind je de grootste museumcollectie antiek Schoonhovens zilver van Nederland. De synagoge heeft ook een hele mooie gewelvenkelder. die zeker ook het bezichtigen waard is.

Grote- of Barthelomeüskerk

De kerk werd vermoedelijk in de 13e of 14e eeuw gebouwd aan de Haven. In 1354 werd in elk geval melding gemaakt van een kerk gewijd aan de apostel Bartholomeus. Het was oorspronkelijk een kruiskerk en werd in 1658 verbouwd tot hallenkerk en voorzien van zuilen in de Dorische stijl. Volgens een gedenksteen in de kerk werd de noordkap in 1657 geheel vernieuwd en de gebreken hersteld in 1658. Na de Reformatie in de 16e eeuw werd het een protestantse kerk. De katholieken bouwden later een nieuwe eigen kerk aan de Wal, die ook naar Bartholomeus werd vernoemd. De toren dateert uit de 15e eeuw.

Het stadhuis

Dominant aanwezig aan de Haven is het stadhuis van Schoonhoven, waarvan de eerste steen werd gelegd op 7 april 1452 door slotvoogd Gerijt van Poelgeest.In de zeskantige koepeltoren bevindt zich een carillon met 50 klokken . Elke woensdag tussen 11.00 en 12.00 uur en elke zaterdag tussen 15.30 en 16.30 uur wordt dit carillon bespeeld door de stadsbeiaarder. De voor het stadhuis gelegen "Stenen Brug" was in 1597 het toneel van een minder verheffende gebeurtenis. daar werd namelijk kruidenzoekster Marrigje Ariëns op beschuldiging van hekserij, gewurgd en op de brandstapel verbrand. Haar "Toverzak", een steel met 5 leren zakken, wordt nog altijd op het stadhuis bewaard en is op verzoek te bezichtige. 

Het Wapen van Schoonhoven

Schoonhoven is de enige plaats in de Krimpenerwaard die in het verleden stadsrechten is toegekend.

Onduidelijk is evenwel in welk jaar precies dit is gebeurd. Genoemd wordt wel het jaar 1280.

Graaf Willem III van Holland (1287-1337) was de eerste die met de vier leeuwen zegelde. Twee rode voor Holland en twee zwarte voor Henegouwen. Hij was van 1304 tot 1310 "Heer" van Schoonhoven.

Nederlands Zilvermuseum

Het gebouw aan het Kazerneplein 4 dat indertijd dienst deed als kazerne biedt nu onderdak aan het Nederlands Zilvermuseum', waar een unieke verzameling van meer dan 1000 antieke en curieuze voorwerpen ligt uitgestald .
Het museum toont een overzicht van Nederlands zilver in de tentoonstelling "Van erts tot eindproduct". Techniek, geschiedenis, keurmerken, juwelierswinkel uit de jaren twintig, historisch en hedendaags zilver. Het is in het bezit van de historische collectie van Van Kempen en Begeer, die in delen is opgenomen in de vaste collectie. Naast zilver heeft het museum een permanente collectie klokken. In de tentoonstelling "Een reis door de tijd" wordt het vroegste torenuurwerk tot de moderne atoomklok getoond. Het museum heeft diverse wisseltentoonstellingen per jaar.
Ieder jaar wordt tijdens de Schoonhovense Zilverdag de tentoonstelling 'meesterwerken" georganiseerd. Hier tonen de eindexamenstudenten van de Vakschool Schoonhoven hun afstudeeropdrachten. Aan de tentoonstelling is een prijs verbonden die zowel door een vakjury als een publieksjury wordt bepaald.

Stadskorenpakhuis

Aan het adres Koestraat 72 staat het voormalige Stadskorenpakhuis. De bouw hiervan kwam in 1566 gereed. Op de begane grond was een schooltje gevestigd en op de zolders werd het stadskoren opgeslagen. Aanleiding tot de bouw van deze opslagruimte was de schaarste aan graan in de periode die direct aan de bouw voorafging. In 1748 werd dit pand door de gemeente verkocht, waarna over de verdere geschiedenis ervan weinig meer bekend is.

facebook_page_plugin